Un kurdu (Tenebrio molitor) oldukça besleyici ve kullanımı yaygın bir canlı yem türüdür.
Un kurtları pek çok evcil hayvan için yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Canlı yem olarak en çok larva formları tercih edilir. Bunun yanında pupa ve ergin formları da kullanılabilmektedir.
Pupa formları kaplumbağalar tarafından, ergin böcek formları ise başta sürüngenler olmak üzere pek çok evcil hayvan tarafından iştahla tüketilir.
Kullanım Alanları
Başta bülbüller gibi ötücü kuşlar olmak üzere pek çok kuş türü tarafından iştahla tüketilir. Kanarya, saka , finch-ispinoz , bülbül, iskete , melez , flurya, egzotik kuş türleri,muhabbet kuşları , evcil karga türleri, sevda , cennet , sultan , jako , kakadu , senegal , amazon ve ara papağanı gibi papağan türlerine her dönem verebileceğiniz gibi özellikle üreme tüy değiştirme dönemlerine yardımcı olmak , eşe hazırlık ve yumurtlama dönemlerinde yumurta doluluk oranını arttırmak için gerekli olan proteini karşılar.
Tüm kanatlı kümes canlıları, süs ırkları, sülün, keklik, tavuk, hindi, bıldırcın, kaz, ördek, tavus kuşu vb. tüm kanatlılar için çok faydalı bir canlı yem türüdür. Kuluçkadan çıkan civcivlerde canlı yem un kurdu kullanılması durumunda, kuluçkaların yaşama oranları % 99 lara dayanmaktadır. Yumurta sayısına, yumurta doluluk oranına, yavru yaşama yüzdesine fevkalede etkilidirler.Hem yavru hemde büyük kümes hayvanlarında güvenle kullanabilirsiniz.
Un kurdunu yetiştirmek için karanlık 25 derece sıcaklık ve %60 nem olan bir yere ihtiyaç var. Bu yer temin edildikten sonra böcekler için yatak hazırlanması lazım. Bir milyoncularda satılan şeffaf saklama kaplarından çok derin olmayan ama alanı geniş olan bir tane alıp, içerisine tabanını 2 parmak kalınlığında örtecek kadar kalın kepek, mısır kırığı (tane değil, un da değil güvercinler için satılıyor), yulaf ezmesi karışımı dökülür; bunların üzerine haftada bir havuç bütün halinde eklenir. Erişkin böceklerden 1 dişi ve 1 erkek bile yeterlidir. Bunlar duruma göre 10-15 gün içerisinde yumurtalarını bırakırlar. Yumurtaları 15-20 günde açılır, larvalar yaklaşık 45 günlük iken görülmeye başlar. Larvalar görülünce erişkinler başka bir kaba tekrar yumurtlamaları için bırakılabilir. Larvalar yeterli büyüklüğe ulaşınca, yani yaklaşık 2-2,5 cm olduklarında besin olarak kullanılabilirler. Çok hareketli olmadıkları ve tırmanamadıkları için bu aşamada kullanılabilirseler de bizim kuşlarımız hareketli besinlere alışık olmadıkları için bir sonra ki aşama olan hareketsiz pupa aşamasında verilebilir. Canlı olarak verilirse pupalar sıçrama özelliği gösterdiğinden etrafa kaçma ihtimalleri vardır. Bunun yerine kurutulup verilebilir. Kurutma için pupa veya larvalar 80 derece fırında 20-30 dakika süre ile tutulabilir. Pupa olarak da yemezseler pupa veya larva kurutulup un haline getirildikten sonra yumurta maması içerisine katılabilir.