Tüm Kanatlılarda görülebilen bu bulaşıcı ve son derece ölümcül hastalık bir üreticinin tüm üretimini tehdit edip ve hatta o yıl ki tüm yavruların kaybına neden olabilir.
OLUŞUMU
Bu hastalığın başlıca nedeni Mykoplasmose denilen tek hücreli bakterilerdir. Ancak son zamanlarda Koksidlerinde bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Yetişkin bir kuşda bu hastalığın varlığını tespit etmek göz ve el yardımıyla mümkün değildir.Ancak yumurtlama sezonlarında çıkan yavrular ile varlığı anlaşılabilmektedir. Hastalığın dişi kuşlar tarafından taşındığı ve zararlıların bu kuşların yumurtalıklarına yerleşerek oradanda oluşan yumurta içerisindeki embriyoyu etkiledikleri genel kanıdır.Bu zararlı yumurta içindeki karaciğer ve safra kesesine ağır hasar verirler.Bu yavrular ,şayet daha yumurta içinde ölmeden,dünyaya gelirlerse ,alt karın bölgelerinin sağ tarafında bir koyu renkli ben görülür.Bu hasta safra kesesinin koyulaşmış salgısının kan yolu ile taşınamayıp deride depolanmasıdır.Yavru kuş beslenemeyecek kader halsiz ve nefes almakta zorluk çekiyordur. Bazı dikkat etmeyen üreticiler dişilerinin yavruları beslemediğini o nedenle yavru ölümleri gerçekleştiğini düşünebilirler. Bazı bu benle dünyaya gelen yavrularda 7 gün sonra benin kaybolduğu görülür ve yavru normal gelişimini tamamlar.Ama ne yazık ki genelde bu yavruların çok büyük bir bölümünde bu benler büyümeye devam edip 10 –12 gün içinde daha da büyüyerek tüm gövdeyi kaplayabilir ve yavrular çok ani bir şekilde ölürler.Diğer bir faklı durumda ise tamamen sağlıklı büyüyen yavrularda aniden başlayan solunum problemi ve akabindeki 2 saat içinde gelen ölüm yine bu hastalığın belirtilerindendir. Not: Bazen karın altındaki siyah leke küçük yada koyu renkli kuşlarda dikkat çekmeyebilir, bir başka belirtiside yavrunun boğazında düzgün nefes alamamaktan kaynaklı olarak bir kan damarının aşırı kalınlaşması ve belirginleşmesidir. Yavru elle beslenmeye çalışılırken verilen mamayı yutmakta zorlanır yada yutamaz.
BULAŞMA ŞEKİLLERİ
Mykoplazmlar hava , su,dışkı ve temas yolu ile bulaşırlar.Isı değişikleri kuraklık ve dezenfektanlara karşı dirençsizdirler.
DİKKAT……Bu hastalık son derece bulaşıcı olduğundan kümesteki ve yakınındaki tüm kuşların (sağlıklı görünseler bile) ilaç tedavisine dahil edilmeleri hayati önem taşımaktadır.
TEDAVİ…
Bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Kulaktan duyma haberlere inanıp yüksek paralara adı bilinmeyen ilaç terkipleri almamanızı tavsiye edeceğim. Bu kuşları atacağız anlamına gelmiyor tabi her yıl uygulanan veteriner ilaçları ile o yılın yavru verimin yükseltilmesi sağlanabilir.
Kara benek için tylosin ve klortetrasiklin etken maddeli ilaçları (toz formülasyon) karıştırarak eş öncesi 10 gün eşteyken de 1,5 ayda bir 3 -4 gün kullanırsanız büyük oranda problemi çözersiniz. Tavilin tylosin içeren bir ürün onu da deneyebilirsiniz
ÖNLEMLER…
Kümeslerinizi imkan varsa güneş gören bir hale getirin, aşırı küçük partiküller içeren (toz içeren) taban malzemesi kullanmaktan kaçının. Güvenmediğiniz kümeslerden kuş (özellikle dişi) takviyesi yapmayın.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.